A Nyitott Műhely és az Iharos Népművészeti Egyesület közös programja
„A csigatészta ünnepi húslevesbe főzött tészta. Úgy készül, hogy gyúrt, vékonyra kisodort tésztából apró rombusz alakú darabokat vágnak, s ezeket egyenként szövőborda darabra vagy csigacsinálóra fektetve orsóval vagy e célra készült fa, ill. fém penderítővel feltekerik. Lakodalmi levesbe sok kell belőle, ilyenkor a rokonság nőtagjai összegyűlnek csigacsinálóba. Csigatészta készítésével és piaci árusításával az alföldi városokban szegény asszonyok foglalkoztak. Csigatésztaként megformált bordás haluskából a palócok kifőtt tésztát is készítettek.”
(Magyar Néprajzi Lexikon)
Dobinszki Csilla nemezkészítő és játszóházi oktató segítségével készítünk csigatésztát. Emellett sok érdekességet megtudhatunk a kenyértészta készítéséről is. Csilla nemcsak alkotó, de több éves tapasztalattal és gyakorlattal rendelkezik gyermekek kézműves oktatása kapcsán. Okleveles pékként és gyakorló háziasszonyként kenyérsütésben szerzett tapasztalatait is megosztja velünk, miközben a szorgos kezek nyújtanak, sodornak és készül az apró, de annál finomabb csigatészta. Várjuk szeretettel pedagógusok, egyéni látogatók jelentkezését!
Regisztrálok a programra
Rendezvényünk az aktuális jogszabályoknak megfelelően védettségi igazolvánnyal (a tizennyolcadik életévét be nem töltött vendégeink védett személy felügyelete alatt) látogatható!
További információ:
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
(+ 36) 70 377 2236