Decem­ber 2.

Pálinkás Butella

 

Bár advent nem a mulatozások időszaka, a zimankós hideg idő végett is szükség lehet és kisebb mennyiségű lélekmelengetőre. A butella egy pálinka tárolására szolgáló, üvegformát utánzó ólommázas, hordozható cserépedény. Az elnevezés eredete francia: bouteille – üvegpalack.

Alakja változatos, lehet ovális, lapos vagy domborodó oldalú, henger vagy hasáb alakú. Mindegyik formának felül kis kerek szája van, melyen keresztül kerül a pálinka be és kitöltésre. Döntően egyedi megrendelésre készültek, sok időt igénylő „babramunkával”.

Gyakoriak az évszámos, versikével, felirattal illetve a tulajdonos nevével ellátott darabok.

„Zöld butella az én nevem,

Ha jó pálinka van bennem,

Ha jó pálinka nincs benne,

Akkor csak cserép a nevem!”

A legtöbb és legdíszesebb butella a három nagy alföldi fazekasközpontban – Mezőcsát, Tiszafüred, Hódmezővásárhely – készült. Virágkorukat a XIX. század második felében élték, de manapság is kapható fazekasmestereinknek hála, érdemes beszerezni egyet!

 

Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Interested in other programmes?

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about our events and training.