De­cem­ber 22.

Mézeskalács házikó készítése

 

Mézes tészta maradékot már az egyiptomi piramisokban is találtak, de az ókori Mezopotámiában és az Indus folyó völgyében is sütöttek mézes süteményeket. Feljegyezték, hogy Püthagorasz élő állat helyett mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Tán ilyen messzire nyúlik vissza annak története, hogy miért (szinte) nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak a mézeskalács.

Az alábbiakban Szmelo Judit, a Hagyományok Háza mézeskalácskészítő tanfolyama oktatójának jól bevált receptjét adjuk közre:

Mézeskalács:

  • 40 dkg liszt
  • 17,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj/margarin/zsír
  • 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 evőkanál fűszer (fahéj-szegfűszeg-gyömbér vagy mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 egész tojás

A mézet az olvasztott vajjal összekeverjük, egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket, szódabikarbónát. A lisztes keverékhez öntjük a vajas mézet, hozzáadjuk a tojásokat, összegyúrjuk.

Pihentetjük fél órát vagy egy éjszakát, formázzuk, majd 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

(kb. 30 db figura lesz ebből az adagból)

 

 
Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Új, for­ma­bon­tó di­vat­szín­há­zi elő­adás

A Hagyományok Háza Körforgásban című új, összművészeti produkciója egy nem mindennapi divatbemutató formájában eleveníti fel a témát átjáró örök kérdéseket: miként helyezheti új kontextusba a kortárs művészet a múltat, a hagyomány miként tud jelen lenni és alapot szolgáltatni a művészeti fejlődésnek. 

A Ma­gyar Nép­me­se Nap­já­nak prog­ram­jai

A Hagyományok Háza Hálózat idén is méltó módon ünnepelte Felvidéken és Kárpátalján a Magyar Népmese Napját. Benedek Elek születésnapjára emlékezve gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék mellett az ünnepet a szervezők tánccal és kézműves-foglalkozásokkal is színesítették.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!