Nagy­böj­ti re­cept­gyűj­tés

Hamvazószerdán kezdetét vette a húsvétig tartó 40 napos böjt, a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje. Számos vidéken még a múlt század második felében, a századforduló táján is szokásban volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán hamulúggal kisúrolták, s azokat csak húsvétkor vették elő. Húst és zsíros ételt nem ettek, külön edényben, olajjal vagy vajjal főztek.

kislany_sutes

Ma már nincsenek ilyen szigorú tilalmak, sokan mégis tartózkodnak ilyenkor a húsfogyasztástól, és vannak, akik megvonják étrendjükből a tojás- és tejfogyasztást egyaránt. 

Az ő kedvükért szeretnénk összeállítani egy receptgyűjteményt, aminek bővítésére hívunk titeket!

A 10 legjobb böjti recept felkerül majd a Virágzó vasárnap tematikus napunk dedikált oldalának gasztronómiai pontja alá. A húsvét előtti nagyhéten majd ezekből a receptekből tudtok válogatni a főzések során. 

Ha érdekel a népi gasztronómia és szerettek sütni-főzni, úgy a népi konyha receptjei közül keressetek egy bevált receptet szüleitek, nagyszüleitek recepteskönyvéből, és osszák meg velünk! Amennyiben el is készítitek a finomságokat és fotót csatoltok a recept mellé, azt is nagy örömmel fogadjuk!

 
Könnyítsük meg szegény háziasszonyok dolgát!


A recepteket a szervezes@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre várjuk 2021. március 24-ig.  

 
 

A Ma­gyar Nép­me­se Nap­já­nak prog­ram­jai

A Hagyományok Háza Hálózat idén is méltó módon ünnepelte Felvidéken és Kárpátalján a Magyar Népmese Napját. Benedek Elek születésnapjára emlékezve gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék mellett az ünnepet a szervezők tánccal és kézműves-foglalkozásokkal is színesítették.

Új, for­ma­bon­tó di­vat­szín­há­zi elő­adás

A Hagyományok Háza Körforgásban című új, összművészeti produkciója egy nem mindennapi divatbemutató formájában eleveníti fel a témát átjáró örök kérdéseket: miként helyezheti új kontextusba a kortárs művészet a múltat, a hagyomány miként tud jelen lenni és alapot szolgáltatni a művészeti fejlődésnek. 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!